¡Hola!

CZ Ahoj! Jmenuji se Eliška a pocházím z České republiky. Díky Rotary žiju v současné době v Argentině!

EN Hi! My name is Eliška and I was based in the Czech Republic. Thanks to Rotary I'm currently living in Argentina!

ES ¡Hola! Me llamo Eliška y soy de la Republica Checa. ¡Gracias a Rotary ahora estoy viviendo en Argentina!

pátek 3. února 2017

#alexiassoulwithus

Drazí lidé,
tento příspěvek je poměrně dlouhý, ale mohu vás ujistit, že stojí za přečtení. Tak mu, prosím, dejte šanci.
Včera se stala tragická událost. Studentka účastnící se programu Rotary Youth Exchange spáchala sebevraždu. (Oficiální informace v anglickém jazyce jsou dostupné na těchto webových stránkách: http://mengnews.joins.com/view.aspx?aid=3029305&cloc=etc%7Cjad%7Cgooglenews)
Výměnní studenti vytvářejí velmi specifickou komunitu, jelikož všichni mají společnou alespoň jednu věc: výměnu. U ostatních výměnných studentů vždy nalezneme to, co potřebujeme – radu, pomoc, podporu, přátelství, lásku. Výměnní studenti jsou tu jeden pro druhého. Ti, kteří se již z výměny vrátili pomáhají všem. Ti, kdo jsou zrovna na výměně, se snaží pomáhat nováčkům a budoucím výměnným studentům. Navzájem si důvěřujeme, víme, že se na ostatní můžeme obrátit s prosbou o pomoc, víme, že nejsme sami. Proto mě velmi šokovalo, co se stalo tentokrát.
Má kamarádka je na výměně ve stejné zemi, jako zesnulá dívka. Znaly se a mou kamarádku její smrt zasáhla více než ostatní. Co má kamarádka udělala? Napsala dojemnou zprávu. Nebyla nostalgická, melancholická či depresivní. Nic takového. Dodávala podporu všem, kdo procházejí těžkou situací, podporovala všechny, kteří se cítí na dně, všem vzkazovala, aby se nevzdávali. Dávala naději výměnným studentům, kteří mají problémy, a nesmírně cenné rady budoucím výměnným studentům. Přidala tento příspěvek na svůj Facebook, a protože ho chtěla sdílet především s ostatními výměnnými studenty, poslala ho také do dvou Facebookových skupin. Jedna znich je pro všechny výměnné studenty z celého světa a je to „neoficiální“ skupina. Byla vytvořena výměnnými studenty pro výměnné studenty. Tato skupina je to místo, které jsem zmiňovala, když jsem psala o tom, kde hledáme rady, pomoc a podporu. Druhá skupina je „oficiální“ skupinou pro Rotary výměnu mládeže pro rok 2016/2017. Nevěřili byste, co následovalo. Její příspěvek byl vymazán z obou skupin. Odůvodnění? Jedná se o citlivé téma.
Musím říct, že mě velmi překvapilo, silně zklamalo a jaksi rozzlobilo, když jsem se o tom dozvěděla. Ano, jde o velmi citlivé téma. Ale odkdy se takovýmto tématům vyhýbáme jen proto, že se nám o nich těžko mluví? Odkdy je ignorujeme? Nikomu není příjemné mluvit o komplikovaných a smutných skutečnostech, jako je tato. To však neznamená, že se s nimi nebudeme muset vypořádat. Nic nezmizí jen proto, že se o tom nebude mluvit. Tyto věci jsou skutečné a musíme jim čelit. Musíme o nich mluvit. Nejen z úcty k Alexii, ale protože tak můžeme zachránit životy dalších výměnných studentů.
Tady je zpráva pro mé milované výměnné studenty: Než jsme opustili své země, slyšeli jsme o následujícím roku především pozitivní věci. Bylo nám slibováno, že zažijeme něco úchvatného. Bylo nám opakováno, že výměna bude nejlepším rokem našich životů. A byli jsme varováni, že se možná budeme muset vypořádat s kulturním šokem. Nikdo nás ale nepřipravil na to, že se můžeme dostat do příšerných situací. Nebo že se u nás může projevit psychická porucha, jakou je deprese, úzkost či spánkové poruchy. Rozumím tomu, že nikomu se nechce o těchto negativních tématech mluvit, ale je velmi důležité, abychom o nich byli informováni.
Mí drazí výměnní studenti, jestli zažíváte nejlepší období svých životů, jsem za vás šťastná. Jestli se máte dobře, někdy lépe a někdy hůře, přeji vám, aby dobré věci ty špatné převažovaly, a přeji vám spoustu odvahy k vypořádáním se se těžkými okamžiky. Jestli jste nešťastní a zoufalí, prosím, neobviňujte se z toho. Nikoho jste nezklamali, ačkoli vám to tak může připadat. Ukázali jste obrovskou sílu jen tím, že jste se na výměnu přihlásili, zvládli jste všechny přípravy a vycestovali jste ze svých zemí. Nemusíte nikomu nic dokazovat. Návrat domů není selhání. Není to ostuda. (Neříkám, že se máte vzdát při první nepříjemnosti. Mluvím o lidech, kteří se dostali do nezvladatelné situace.) neposlouchejte nikoho, kdo vám říká věci jako „Co by jiné děti dali za takovou příležitost, jakou jsi dostal/a ty, a ty ji zahazuješ.“ Nebo „Měl/a jsi vědět, že to nezvládneš.“. Tito lidé netuší, čím si procházíte. Mohou přijít s jakýmkoli argumentem, ale žádný z nich nikdy nebude silnější než tento: vaše zdraví, včetně toho psychického, je tou nejdůležitější věcí. Na ničem jiném nezáleží.
Jestli jsi jedním z výměnných studentů, kteří právě bojují se svým (výměnným) životem, prosím, zapamatuj si toto. Jsi žádaný. Jsi důležitý. Jsi milovaný. Záleží na tobě. Nejsi sám. Deprese je nemoc a lidé, kteří jí trpí, potřebují pomoc. Neboj se požádat o pomoc, jestli ji potřebuješ. A pokud máš pocit, že se nemáš na koho obrátit, prosím, neváhej mi napsat. Jsem tu od toho, abych se všem pokusila pomoct. Proč? Protože jsem člověk.
-----------------------------------------------------------
Nikdy jsem nikoho neprosila o to, aby sdílel mé příspěvky, ale připadá mi, že tentokrát si mohu dovolit udělat výjimku. Jestli vám má zpráva připadá důležitá, sdílejte ji, prosím. Sdílejte ji se svými přáteli, sdílejte ji s ostatními výměnnými studenty, sdílejte ji se světem. Sdílejte ji, abychom ukázali, že se nebojíme mluvit o ožehavých tématech. Sdílejte ji, abychom ukázali, že se nenecháme umlčet. Sdílejte ji, abychom ukázali, že nám záleží na ostatních. Sdílejte ji, protože může někomu pomoci. Protože může zachránit životy.



Dear people,
This is going to be a long post, but I can assure you that it is worth reading. So please, give it a try.
A tragic event happened yesterday. A Rotary Youth Exchange student committed suicide. (Official information can be found on this webpage: http://mengnews.joins.com/view.aspx?aid=3029305&cloc=etc%7Cjad%7Cgooglenews)
Exchange students create a very specific community, because we all have at least one thing in common: the exchange. Among other exchange students we always find what we need – advice, help, support, friendship, love. Exchange students are here for each other. Rebounds are here for everyone. People who are currently on exchange are willing to help newbies and future outbounds. We trust each other, we know that we can ask for help, we know that we are not alone. That is why I am so shocked by what happened this time.
A friend of mine is on exchange in the same country as the dead girl. My friend knew her and her death hit her more than others. What did my friend do? She wrote a moving message. It was not nostalgic, melancholic or depressing. Nothing like that. She was encouraging everyone who is going through tough stuff, she was supporting everyone who is feeling down, she was telling everyone not to give up. She was giving hope to exchange students who are in troubles and precious advice to future outbounds. She posted this message on her Facebook and since she wanted to share it especially with other exchange students she posted it also to two Facebook groups. One of the groups is for all the exchange students of the world and it is not an “official” group. It was created by exchange students for exchange students. This group is the place where we seek advice, help, and support as I have mentioned above. The second group was an “official” group for Rotary Youth Exchange students 2016/2017. You would not believe what happened next. Her post was deleted from both of the groups. Reason? It is a touchy topic.
I have to say, I was very surprised, rather disappointed, and slightly angry when I heard this. Of course, it is a delicate topic. But since when are we avoiding topics just because they are not pleasant? Since when are we ignoring them? No one feels comfortable when it comes to talking about complicated and sad things like this, but that does not mean that we will not have to deal with them. Because nothing will disappear just because you will not mention it. These things are real and we have to face them. We must talk about them. Not just in memory of Alexia, but because it may save other exchange students’ lives.
Here is my message to all my beloved exchange students: Before we left our countries, we had been told mostly positive things about the following year. We were promised to experience something wonderful. We were told that the exchange year was going to be the best year of our lives. And we were warned that we might have problems with cultural shock. But no one had prepared for the fact that we might get to a terrible situation. Or that we can develop a mental disorder, such as depression, anxiety or sleeping disorder. I understand that no one is excited about talking about these negative topics, but it is really important to be aware of them.
My dear exchange students, if you are having the time of your lives, I am very happy for you. If you are doing well, sometimes better and sometimes worse, I wish you more of the great things and plenty of courage to deal with the bad moments. If you are unhappy and hopeless, please, do not blame yourselves. You are not disappointing anyone, although you might feel it that way. You showed an enormous amount of strength just by applying for the exchange, making it through all the preparations and leaving your country. You don’t have to prove anything to anyone. Returning home is not a failure. It is not a shame. (I am not saying that you should give up after one little inconvenience. I am talking about people who have got to an unbearable situation.) Do not listen to anyone who says things like “What would other children give for the opportunity you were given and you are throwing it away.” or “You should have known that you would not be able to make it.”. These people have no idea what you have been going through. They can come with whichever argument but none of them will ever beat this one: your health, including your mental health, is the most important thing. Nothing else matters.
If you are one of the exchange students who is struggling with their (exchange) life right now, please, remember this. You are wanted. You are important. You are loved. You matter. You are not alone. Depression is an illness and depressed people need help. Don’t be afraid to ask for help if you need it. And if you feel like you have no one to talk to, please, feel free to message me. I am here to try to help everyone. Why? Because I am a human.
-----------------------------------------------------------
I never ask anyone to share my posts, but this time I feel like I can afford an exception. If you find my message important, please share it. Share it with your friends, share it with other exchange students, share it with world. Share it to show that we are not afraid to talk about touchy topics. Share it to show that no one can silence us. Share it to show that we care. Share it, because it can help someone. Because it may save lives.

#alexiassoulwithus


Žádné komentáře:

Okomentovat